ΑΝΤ.Α.Μ.Α. ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΑΝΤιμνημονιακό Αυτοδιοικητικό Μέτωπο Ανατροπής

ΑΝΤ.Α.Μ.Α. ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ - ΑΝΤιμνημονιακό Αυτοδιοικητικό Μέτωπο Ανατροπής

Το παράδειγμα των Ευρωπαίων ακολουθούν κτηνοτρόφοι από τα Ιωάννινα παράγοντας και πουλώντας δικό τους γάλα και γιαούρτι

[Πηγή]

Την παγκόσμια τάση για παραγωγή και κατανάλωση τοπικών προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας και ποιότητας που παράγονται σε οικοτεχνίες (σε μικρότερες ποσότητες από αυτές των βιομηχανιών) αποφάσισε να εκμεταλλευτεί μια ομάδα κτηνοτρόφων από τα Ιωάννινα, δίνοντας παράλληλα στα μέλη της την προοπτική να επιβιώσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ο λόγος για τους αιγοπροβατοτρόφους της συνεταιριστικής Κίνησης Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων (αποτελείται από 12 σταθερά μέλη) η οποία τους τελευταίους τρεις μήνες διοχετεύει με γάλα, αγελαδινό και πρόβειο (πλήρες και light) καθώς και πρόβειο γιαούρτι την τοπική αγορά.

Όπως το εξωτερικό

Η απόφαση για αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα – σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο επικεφαλής της συνεταιριστικής Κίνησης, κτηνοτρόφος, κ. Μιχάλης Τζίμας – ελήφθη προκειμένου οι συνάδελφοί του και αυτός, να βρουν μια διέξοδο στην οικονομική κρίση που μαστίζει των κλάδο. Μελετώντας ανάλογα παραδείγματα συναδέλφων τους στο εξωτερικό που κατάφεραν να συγκροτήσουν μικρές επιχειρηματικές μονάδες, προχώρησαν στην δημιουργία του γάλακτος και γιαουρτιού με την επωνυμία «Γιαννιώτ’κο» (παίζοντας ουσιαστικά με τον τρόπο που προφέρεται η λέξη από τους ντόπιους έκοψαν το “ι” και δημιούργησαν τη συγκεκριμένη ονομασία) δίνοντας ταυτότητα στα προϊόντα που παράγουν στον τόπο τους.

Είναι γεγονός ότι σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης η καθετοποιημένη μορφή κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης υπάρχει και αναπτύσσεται οργανωμένα εδώ και χρόνια. Στη Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία , παράγονται εξαιρετικά και ανταγωνιστικά, διαφοροποιημένα προϊόντα, από τέτοιες αγροτικές φάρμες και αυτή η λειτουργία είναι προσαρμοσμένη και νομοθετικά αλλά και φορολογικά στο γενικότερο πλαίσιο που οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς στη Ελλάδα δεν υπήρξε μια δομημένη αγροτική στρατηγική προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό αρχίζει να αλλάζει με προσπάθειες όπως αυτή των κτηνοτρόφων από τα Ιωάννινα.

Θετική η ανταπόκριση στο Γιαννιώτ’κο

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον κ. Τζίμα η ανταπόκριση των καταναλωτών στα προϊόντα που παράγουν είναι πολύ θετική αν και η παραγωγή τους δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα μεγάλη. Η παραγωγή του φρέσκου γάλακτος, του «Γιαννιώτ’κου», με διάρκεια 5 ημερών, ανέρχεται προς το παρόν, στον ένα περίπου τόνο την ημέρα. Η συνεταιριστική Κίνηση των Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων, δέχεται και νέα μέλη, ενώ σε δεύτερο πλάνο φιλοδοξεί να καλύψει την αγορά και των 4 Π.Ε. της Ηπείρου. Ένας ακόμη στόχος, είναι η λειτουργία αυτόματων πωλητών γάλακτος (ΑΤΜ) καθώς και η παραγωγή προϊόντων με γίδινο γάλα που το τελευταίο διάστημα αυξάνεται η ζήτησή του.

Για την παραγωγή των προϊόντων τους οι κτηνοτρόφοι της «Κίνησης» έχουν συνάψει σύμβαση με τοπικό γαλακτοκομείο των Ιωαννίνων, απ’ όπου προέρχεται και το σύνολο της παραγωγής. Η παραγωγή του γάλακτος και του γιαουρτιού δεν διαφέρει ως προς την διαδικασία, αφού το γάλα που συγκεντρώνεται στις μονάδες μας, μεταφέρεται το πρωί με αυτοκίνητο που αγοράσαμε στο τυροκομείο και εκεί μεταποιείται. Η υπεραξία του προϊόντος έγκειται στην ποιότητα του Ηπειρώτικου γάλακτος αλλά και στην μικρή χρονική διάρκεια που φθάνει από την φάρμα στο ράφι, μας εξηγεί ο κτηνοτρόφος από τα Ιωάννινα.

Και προσθέτει: «Κάποιοι φοβήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη προσπάθεια. Το ρίσκο ήταν μεγάλο να ξεκινήσεις μία αυτόνομη κίνηση. Βασικός φόβος μας ήταν και είναι το πώς θα διαθέσουμε τα προϊόντα μας στα ράφια, δεδομένου και του έντονου ανταγωνισμού από μεγάλες εταιρείες. Ξεκινήσαμε να παράγουμε μικρές ποσότητες για να το γνωρίσει ο κόσμος. Παρόλα αυτά οι ντόπιοι άνοιξαν την αγκαλιά τους και μας υποδέχθηκαν. Ξεκινήσαμε με την προοπτική να διαθέτουμε από 200 έως 300 κιλά γάλακτος την ημέρα σε τοπικά καταστήματα. Και ξαφνικά η ζήτηση έφτασε στον ένα τόνο μέσα σε δύο ημέρες και συνεχώς αυξάνεται».

Ωστόσο επιδιώκουμε στην ενίσχυση της πολιτείας. Δεν αποκλείεται να προσπαθήσουμε να λάβουμε και επιδότηση μελλοντικά. Πρέπει όμως να δουν οι αρμόδιοι υπουργοί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης αν θέλουν να υπάρχει κτηνοτροφία. Γιατί αυτή η κίνηση αποτελείται από νέους ανθρώπους, τριανταπεντάρηδες, οι οποίοι επιθυμούν να μείνουν στο χώρο και να παράγουν έργο”.

Η πρωτοβουλία των κτηνοτρόφων ξεκίνησε κυρίως γιατί κάποιοι «στερήθηκαν» για να την κάνουν πράξη, όπως λέει ο κύριος Τζίμας. Με μοναδικό κεφάλαιο τα ζώα τους και την προσωπική τους εργασία, ο καθένας από τους συμμετέχοντες στην κίνηση αυτή προσέφεραν ένα μερίδιο στη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία δεν έλαβε καμία επιδότηση. Πέρα όμως από την θετική ανταπόκριση των ντόπιων ελπίζουν και στην υποστήριξη του κράτους.

«Υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τέτοιου είδους κινήσεις να προκύψουν και θέσεις εργασίας. Ήδη μέσα σε τρεις μήνες που ξεκινήσαμε απασχολούμε περίπου πέντε άτομα στην επιχείρηση και αν προχωρήσουμε θα ανοίξουν και άλλες ακόμα θέσεις εργασίας. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η πολιτεία και να μας στηρίξει».

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*